Град Панчево наставља традицију даривања прворођених беба у панчевачком породилишту. Александар Стевановић, градоначелник Панчева, посетио је данас породилиште Опште болнице у Панчеву и златником даривао прву бебу рођену у панчевачком породилишту у 2022. години. По традицији он је првој беби поклонио златник, а мајци цвеће.

Прва беба рођена у 2022. години је девојчица Уна, која је на свет дошла 1. јануара у 21:15, и прво је дете Ани Митровић из Банатског Kарловца. Уна је тешка 3.490 грама, дугачка 48 цм. Прва беба с територије Панчева у породилишту је рођена 2. јануара у 2:05 минута. У питању је дечак тежак 3.500 грама и дуг 51 цм. Родила га је Марина Чикош из Долова. Од града Панчева ова беба добиће 50.000 динара.

У породилишту Опште болнице Панчево у 2021. години рођене су 1.492 бебе.

Градоначелник Панчева Александар Стевановић каже да је ово био леп повод за посету породилишту у Панчеву:

– Град Панчево традиционално годинама за прворођену бебу у породилишту у Панчеву додељује дукат уз све остале мере које додељујемо кроз програм за спровођење популационе политике у нашем граду. Уручујемо 20.000 динара за сваку новорођену бебу у Панчеву, плус беби пакет у вредности од 5.000 динара. И ове године, као и претходне две, имамо занимљивост да прворођена беба у Панчеву није с територије нашег града. То нас наравно не спречава да ову лепу традицију одржавамо. Дукат је данас уручен мајци чије је пребивалиште у општини Алибунар. Kао и претходних година, ми ћемо и мајци прворођене бебе с пребивалиштем на територији Панчева исплатити 50.000 динара као поклон за радост коју је донела пре свега себи и својој породици, али и свима нама у Панчеву. Град Панчево ће наставити да у континуитету одржава све мере које су актуелне и последњих неколико година, а у вези са популационом политиком. Ту пре свега мислим на подршку за вантелесну оплодњу. Kао и претходних година, и буџетом за 2022. годину определили смо одређени износ средстава за финансирање покушаја вантелесне оплодње. Наставићемо да подржавамо и родитеље с тројкама и четворкама и даље с одређеним финансијским средствима, али ћемо свакако да слушамо наше суграђане. Све добре и племените идеје ћемо имплементирати у будућности у наш рад како бисмо испратили све оно што ради држава и како бисмо и ми са локалног нивоа успели да дамо наш допринос у популационој политици Републике Србије – рекао је градоначелник Александар Стевановић.

Са градоначелником је у породилишту био и Миленко Чучковић, члан Градског већа задужен за рад, запошљавање и социјалну политику.

Град Панчево из свог буџета за сваку прву бебу у породици исплаћује 20.000 динара, дарује беби пакет у вредности од 5.000 динара, а уколико је мајка незапослена примаће по 7.000 динара шест месеци.