У част добитника Дипломе „Вук Караџић“ и Похвале „Ученик генерације“ у средњим школама у школској 2020/21. години, Град Панчево је и ове године организовао свечаност у концерној сали Музичке школе „Јован Бандур“, чији су ученици и наставници обогатили догађај изванредним музичким програмом.

И ове школске године, један број ученика из 11 школа, које реализују програм средњег образовања и васпитања, остварило је изузетне резултате, а то су добитници Дипломе „Вук Караџић“ и Похвале „Ученик генерације“.

Град Панчево је наставио дугогодишњу традицију новчаног награђивања најбољих матураната средњих школа.

Најбоље и највредније ученике и ученице поздравила је Драгана Купрешанин, заменица градоначелника Панчева и уручила им награде у име локалне самоуправе, а присуствовала је и чланица Градског већа града Панчева задужена за образовање, мр Татјана Божић.

-У име Града Панчева и у своје лично име желим да вас поздравим, да вам честитам на постигнутим резултатима на завршетку средњошколског образовања. Ви сте средњу школу завршили са највећим могућим успехом на понос својих родитеља, професора, али и понос свих нас. Ви сте понос Града Панчева. Град Панчево ће заједно са вама постати богатији за 60 стручњака из разних области. Желимо да то своје знање и будући рад примените овде у свом граду. Зато тежимо ка томе да доведемо нове компаније, да се град константно развија и да те нове компаније буду изазов за вас младе стручњаке, да можете и лично али и професионално да се остварите у свом граду. Подршка локалне самоуправе ка вама се не завршава овде. Ми ћемо и кроз програме и награде студентима бити и даље ваша подршка и у образовању и у стручном усавршавању и на даље. И кроз награде студентима, а касније и кроз стручну праксу. Честитам вам на постигнутим резултатима, желим вам пуно успеха у будућем школовању и раду и надам се да ћемо се поново видети на додели награда за најбоље студенте, рекла је Драгана Купрешанин.

Ове године из буџета града издвојена су средства у укупном износу од 720.000,00 динара за добитнике Дипломе „Вук Караџић“ и Признања „Ученик генерације“.

Појединачни новчани износ за награђене матуранте износи 12.000,00 динара.

Ове године Град Панчево је такође издвојио и око 99.000,00 динара за куповину књига за награђене матуранте. Поклон – књиге матурантима су подељене на завршним свечаностима у њиховим школама.

На крају школске 2020/2021. године 60 матураната средњих школа стекло је диплому „Вук Караџић“, 9 матураната су носиоци оба признања заједно, док је похвалу „Ученик генерације“ добило 12 матураната.

Награђени матуранти су ученици следећих средњих школа:

1) Гимназије „Урош Предић“Панчево……………………….….26 награђена

2) Медицинске школе „Стевица Јовановић“ Панчево….….2

3) Економско-трговинске школе „Паја Маргановић“….…10

4) Електротехничке школе „Никола Тесла“ Панчево…..….6

5) Техничке школе „23. мај“ Панчево…………………………….3

6) Машинске школе“Панчево“ Панчево……………………..….4

7) Пољопривредне школе „Јосиф Панчић“П-во………….…..1

8) Музичке школе „Јован Бандур“ П-во……………………..…..2

9) Балетска школа „Димитрије Парлић“ П-во……………..1

10) Школа за основно и средње образовање

„Мара Мандић“ П-во…………………………………….3

11) Математичка гимназија Београд………………………..2