У уторак, 29. марта 2016. године, у Малој сали Градске управе, одржана је почетна конференција пројекта „Банатско сунце за све – пилот пројекат за промоцију и имплементацију соларне енергије за загревање топле воде“, који Град Панчево реализује у партнерству са румунском Општином Лугож, а финансиран је од стране Европске Уније из ИПА програма прекограничне сарадње Румуније и Србије.

Присутнима су се обратили заменик градоначелника града Панчева Саша Левнајић, председник општине Лугож Францис Болдеа, заменица директора и координаторка за фондове Европске уније Канцеларије за европске интеграције Ана Илић, пројекат су представиле менаџер пројекта Сандра Божић и ПР пројекта Анђела Вила, док су о значају обновљивих извора енергије и њиховој примени говорили Александар Анђелковић и Мирослав Кљајић, професори на Факултету техничких наука у Новом Саду.
Заменик градоначелника Саша Левнајић нагласио је да коришћење алтернативних извора енергије и унапређење енергетске ефикасности један од стратешких развојних праваца града Панчева и изразио задовољство због покретања овог пројекта:
Ово је први пројекат Града Панчева из области обновљивих извора енергије оваквих размера и први пројекат у Србији из ИПА фондова вредан готово милион евра, а који је добио средства за ову намену, односно за изградњу соларних панела на површини од 906 м2 за загревање санитарне воде. Желим да поздравим иницијативу ЈКП-а „Грејање“ за покретање овог пројекта, а радићемо на томе да у будућности имамо још предлога пројеката који ће ићи ка остварењу нашег стратешког циља, а то је енергетски ефикасан град.
Заменик градоначелника рекао је да захваљујући фондовима Европске уније као извору финансирања пројеката од стратешке важности за град, локална самоуправа има прилику да постигне одређене међународне стандарде у области енергетске ефикасности, као и да настави да развија регионалну партнерску сарадњу са суседном Румунијом.
Председник општине Лугож, Францис Болдеа истакао је квалитет пројектног тима, значај ИПА фондова и повољне услове за имплементацију пројекта, за који верује да ће послужити као пример добре праксе.

Ана Илић из Канцеларије за европске интеграције рекла је:
Ово је изузетан пример пројеката који су баш у области енергетске ефикасности, јер је то област где су потребна средства за конкретне инвестиције. Нема много инструмената који су на располагању за такве пројекте, али рецимо програми прекограничне сарадње су један од њих и ово је један од заиста позитивних примера како се средства користе и за ту намену и мислим да ће у погледу квалитета услуге и економичности и смањења штетних емисија овај пројекат дати добре резултате.
Сандра Божић, која је менаџер пројекта „Банатско сунце за све“, изјавила је:
Ја се искрено надам да ће нам то послужити као пример добре праксе и осталим општинама и градовима приликом конкурисања на овакве пројекте, јер дефинитивно фондови су нам обезбеђени, оно што је потребно с наше стране урадити је написати пројекте и то је оно што треба упутити као један апел и можда подсећати стално, поготово локалне самоуправе да је заиста неопходно писати пројекте.
Када је реч о значају пројекта за ЈКП „Грејање“, Сандра Божић је рекла:
Ми ћемо преполовити наше губитке и то је једна заиста велика ставка, тачно 49% по неким нашим мерењима ће бити уштеде, што за ЈКП „Грејање“ у овом моменту значи јако пуно. С друге стране искрено се надам да ћемо добити и бољи квалитет санитарне воде, односно да ће корисници бити задовољни, а у неком даљем периоду да ћемо успети и саму цену да прилагодимо ономе што произведемо, претпостављамо да ће и сама цена комуналне услуге бити нижа.
Анђела Вила, ПР менаџер пројекта је представила циљеве, активности и очекиване резултате пројекта.
Имплементација пројекта пројекта почела је у јануару 2016. године и требало би да буде завршена до краја године. Циљ пројекта је да се истраживањем могућности коришћења обновљивих извора енергије у Панчеву и Лугожу побољша и модернизује систем грејања, као и смањи емисија угљен-диоксида и тако допринесе заштити животне средине.

IMG_6103  IMG_6163  IMG_6183 IMG_6189 IMG_6203 IMG_6215  IMG_6126 IMG_6143 IMG_6152 IMG_6185