Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine 5. juna 2019. godine, grad Pančevo će biti bogatiji za 45 sadnica javora. Toga dana, u 11 časova, jednu od sadnica će u Parku prijateljstva, iza Tamiškog keja, posaditi Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost u Gradskoj upravi grada Pančeva i Danilo Bjelica, direktor JKP „Zelenilo“ iz Pančeva. Sadnja 45 javora ima svoju simboliku u broju, jer je ovog 5. juna tačno 45 godina od kada se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine.

Te 1974. godine, na Konferenciji u Stokholmu su se okupili predstavnici 113 država, koji su potpisali zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan UNEP, a predlog da se ovaj dan obeležava upravo 5. juna, dala je delegacija ondašnje Jugoslavije u čijem je sastavu bila i Srbija.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja svetskog dana zaštite životne sredine je „Zagađenje vazduha”, a zemlja domaćin je Kina. Cilj je da se predviđenim globalnim i lokalnim aktivnostima motiviše javno mnjenje, da se pokrenu vlade, industrija, zajednice i pojedinci, kako bi se istražili obnovljivi izvori energije i zelene tehnologije i kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u gradovima i regijama širom sveta.

Pored kontinuiranih napora koje grad Pančevo ulaže upravo u ovom pravcu, 5. jun će biti prilika da se, pored sadnje 45 stabala javora, proglasi škola-pobednica 5. ciklusa akcije „Sakupi i uštedi – vredi“ koju realizuju Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva i JKP „Higijena“ iz Pančeva. Ovaj Sekretarijat će školi pobednici obezbediti termoizolacione folije za staklene površine, a u cilju afirmacije energetske efikasnosti i boljih uslova rada u učionicama. Takođe, sve škole učesnice će dobiti na poklon lopte koje je obezbedio EKOSTAR PAK d.o.o, iz Beograda, operater za ambalažni otpad, a učenicima četvrtog razreda će, već tradicionalno, biti podeljen novi broj „Ekopedije“, časopis koji se bavi očuvanjem prirode i životne sredine i koji uređuje i objavljuje Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva.