U četvrtak, 04. aprila održaće se zajednička konferencija za medije i prezentacija volonterskih programa za učenike, u 12 časova na 9. spratu Gradske uprave grada Pančeva.

Volonterski servis Srbije kao deo Mladih istraživača Srbije od svog osnivanja 1990. godine vrši razmenu volontera sa više od 90 zemalja sveta. Ove godine Volonterski servis Srbije slavi jubilej – 30 godina postojanja. Svake godine preko 500 volontera i volonterki iz Srbije učestvuje na volonterskim kampovima u inostranstvu i još toliko njih iz celog sveta poseti našu zemlju i volontira na kampovima u Srbiji kojih svake godine ima ne manje od 30. Najviše volontera i volonterki je između 18 i 30 godina i među glavnim motivima za odlazak na volonterske kampove navode dodatnu priliku da vežbaju jezik koji već uče, ali i da bolje upoznaju kulture, tradicije i običaje različitih zemalja. Prošle godine najviše volontera je išlo u Nemačku zatim u Španiju, Francusku, Italiju, Portugal.

Mladi istraživači Srbije su registrovani kao organizacija za mlade pri Ministarstvu omladine i sporta, a kao organizator volontiranja pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Podrškom Ministarstva omladine i sporta kroz program „Mladi su zakon“ već pet godina organizujemo ne manje od 30 internacionalnih volonterskih kampova u Srbiji. Programi i projekti MIS-a se ostvaruju posebno među mladima i za mlade https://www.mis.org.rs/sr_lat/ko-smo-mi/. Već 10 godina Mladi istraživači Srbije nastoje da programe volontiranja u inostranstvu učine dostupnim i zainteresovanim volonterima i volonterkama koji ne žive u Beogradu putem mreže partnerskih organizacija koje su kontakt tačke.

U novoj volonterskoj sezoni, mreži Kontakt tačaka Mladih istraživača Srbije pridružila se i Kancelarija za mlade grada Pančeva. Tim povodom organizujemo zajedničku konferenciju za medije na kojoj će, u ime grada Pančeva, govoriti Nemanja Rotar, član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu. Od 04. aprila, svi zainteresovani volonteri i volonterke u Pančevu moći će da se raspitaju o mogućnostima volontiranja u inostranstvu, kao i prijave, u Kancelariji za mlade u Pančevu, Trg kralja Petra I 2-4 i u Domu omladine Pančeva-ORC, Svetog Save 10, u terminima od 08.30-15.00 časova.