Панчево, субота, 26. март 2016. године – Ове недеље, Панчевци узвраћају гостопримство својим друговима из Токија, средњошколцима из Јапана са којима се споразумевају на немачком језику, који их је и повезао. Тема радионице која ће се спровести сада у Панчеву је екологија, а радионицу ће водити режисер Синиша Галић. Захваљујући предусретљивости Секретаријата за заштиту животне средине и Туристичке организације Панчева, у суботу ће гости из Јапана у оквиру плана посетити Градску управу, где ће им домаћин бити Владимир Деља, градски већник за екологију. Осим мониторинга и соларноих колектора, биће им демонстрирана вожња електромобилима. Након тога, представници Туристичке организације Панчева ће их повести у краћу вожњу чамцем, преко Тамиша, у шетњу Градском шумом и помоћи да боље упознају наш град.

Захваљујући активностима Радмиле Николић, професорке немачког језика у Гимназији  и прeдусретљивости Немачке Владе и њиховог ”ПАШ-пројекта/ партнерске школе”и „Гете-Института“ Београд који су препознали квалитетан пројекат, група од петоро панчевачких гимназијалаца је пре годину дана била у дванаестодневној посети Токију. Том приликом су се, обилазећи Токијо, упознали и дружили са својим вршњацима из тамошње средње школе који такође уче немачки језик и са којима су пре тога имали интезивну преписку на овом језику. Домаћини из Јапана су, током обиласка Токија, својим гостима из Панчева показивали различите занимљивости из главног града Јапана, али највише су се поносили еколошким достигнућима чему је била и посвећена заједничка радионица.

Идеја професорке Радмиле Николић, да ученике немачког језика додатно мотивише дружењем, дописивањем, сарадњом са њиховим вршњацима из Јапана, који такође уче немачки језик, показала се изразито успешном, што је подржао и Гете Институт као јединствен начин афирмације немачког језика, немачке традиције и културе, а кроз интеракцију са другим културама и народима.

Japanci F