Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva je zajedno sa dr Darijom Kisić, ministarkom za brigu o porodici i demografiju obišla vrtić u Dolovu u okviru redovnih aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo radi upoznavanja sa uslovima u kojima borave najmlađi. Tom prilikom podelile su i poklone deci koje je ministarka Kisić donela.

Tokom razgovora zamenica gradonačelnika Pančeva je istakla da je ukidanje liste čekanja za upis u vrtić jedan od prioriteta i da lokalna vlast na tome radi u kontinuitetu od formiranja.

„Grad Pančevo iz budžeta obezbeđuje i učestvuje sa po pet miliona dinara, kako za troškove boravka dece u ustanovama koje obavljaju delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja, tako i za troškove celodnevne nastave i produženog boravka učenika u ustanovama koje obavljaju delatnost osnovnoškolskog obrazovanja i vaspitanja na teritoriji Grada, a sve u skladu sa Odlukom o finansijskoj podršci porodici sa decom sa naše teritorije. Takođe, za delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja u osnovnim školama u naseljenim mestima Grad učestvuje sa više od 70 miliona dinara, a za funkcionisanje Predškolske ustanove „Dečja radost“ iz budžeta grada Pančeva izdvaja se skoro 650 miliona dinara. U budžetu Grada obezbeđena su i sredstva u ukupnom iznosu od 16.800.000 dinara, za naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi, čiji je osnivač fizičko lice, PU „Kefalica“ Pančevo“, rekla je Dragana Kuprešanin.

Podsetila je, da je trenutno u izradi projektno-tehnička dokumentacija za vrtić u Banatskom Novom Selu i izrazila nadu da će tokom ove godine deca iz tog naseljenog mesta dobiti prostor za obdanište.

„Cilj nam je da svako dete na teritoriji grada Pančeva ima mogućnost da se upiše u vrtić, jer to nam je jedan od prioriteta od kog ne odustajemo, a kako vreme odmiče sve smo bliži ukidanju liste čekanja za upis dece u vrtiće“, izjavila je zamenica gradonačelnika Pančeva i zahvalila se ministarki Kisić na podršci.

„Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju će i u narednom periodu sprovesti čitav niz aktivnosti za podršku roditeljima i roditeljstvu. Osim prenatalitetnom politikom, koju je država posebno osnažila u prethodnom periodu, sprovešćemo i niz aktivnosti koje će biti usmerene ka povećavanju kapaciteta onih prostorija u kojima borave deca. Uskoro će početi i projekat „Porodični kutak“ u saradnji sa lokalnim samoupravama i nevladinim organizacijama, sve sa ciljem da bude što više prostora i igrališta gde će deca sa svojim roditeljima, bakama i dekama provoditi kvalitetno vreme. Želim da pohvalim Grad Pančevo koji, pored onoga što izdvaja država, izdvaja i dodatna finansijska sredstva nakon rođenja prvog deteta, nakon višestrukih porođaja, a daje i finansijsku podršku majkama koje nisu zaposlene. To su sve mere koje itekako znače porodicama, svi imamo isti cilj a to je da nas bude što više i da se našom Srbijom šire dečji osmesi, rekla je Darija Kisić.

Za adaptaciju dela zgrade OŠ „Aksentije Maksimović“ i za prenamenu u vrtić, iz budžeta grada Pančeva je izdvojeno 17 miliona dinara i skoro 2 miliona dinara za za nabavku sitnog inventara i opreme.