Драгана Купрешанин, заменица градоначелника Панчева је заједно са др Даријом Кисић, министарком за бригу о породици и демографију обишла вртић у Долову у оквиру редовних активности које спроводи Министарство ради упознавања са условима у којима бораве најмлађи. Том приликом поделиле су и поклоне деци које је министарка Кисић донела.

Током разговора заменица градоначелника Панчева је истакла да је укидање листе чекања за упис у вртић један од приоритета и да локална власт на томе ради у континуитету од формирања.

„Град Панчево из буџета обезбеђује и учествује са по пет милиона динара, како за трошкове боравка деце у установама које обављају делатност предшколског васпитања и образовања, тако и за трошкове целодневне наставе и продуженог боравка ученика у установама које обављају делатност основношколског образовања и васпитања на територији Града, а све у складу са Одлуком о финансијској подршци породици са децом са наше територије. Такође, за делатност предшколског васпитања и образовања у основним школама у насељеним местима Град учествује са више од 70 милиона динара, а за функционисање Предшколске установе „Дечја радост“ из буџета града Панчева издваја се скоро 650 милиона динара. У буџету Града обезбеђена су и средства у укупном износу од 16.800.000 динара, за накнаду дела трошкова боравка деце у предшколској установи, чији је оснивач физичко лице, ПУ „Кефалица“ Панчево“, рекла је Драгана Купрешанин.

Подсетила је, да је тренутно у изради пројектно-техничка документација за вртић у Банатском Новом Селу и изразила наду да ће током ове године деца из тог насељеног места добити простор за обданиште.

„Циљ нам је да свако дете на територији града Панчева има могућност да се упише у вртић, јер то нам је један од приоритета од ког не одустајемо, а како време одмиче све смо ближи укидању листе чекања за упис деце у вртиће“, изјавила је заменица градоначелника Панчева и захвалила се министарки Кисић на подршци.

„Министарство за бригу о породици и демографију ће и у наредном периоду спровести читав низ активности за подршку родитељима и родитељству. Осим пренаталитетном политиком, коју је држава посебно оснажила у претходном периоду, спровешћемо и низ активности које ће бити усмерене ка повећавању капацитета оних просторија у којима бораве деца. Ускоро ће почети и пројекат „Породични кутак“ у сарадњи са локалним самоуправама и невладиним организацијама, све са циљем да буде што више простора и игралишта где ће деца са својим родитељима, бакама и декама проводити квалитетно време. Желим да похвалим Град Панчево који, поред онога што издваја држава, издваја и додатна финансијска средства након рођења првог детета, након вишеструких порођаја, а даје и финансијску подршку мајкама које нису запослене. То су све мере које итекако значе породицама, сви имамо исти циљ а то је да нас буде што више и да се нашом Србијом шире дечји осмеси, рекла је Дарија Кисић.

За адаптацију дела зграде ОШ „Аксентије Максимовић“ и за пренамену у вртић, из буџета града Панчева је издвојено 17 милиона динара и скоро 2 милиона динара за за набавку ситног инвентара и опреме.