45. SALON UMETNOSTI PANČEVA
10.- 19.11.2015
otvaranje izložbe 10. novembra u 19h

SALON UMETNOSTI PANČEVA 2015.

Jesen u Pančevu bogata je kulturnim događanjima. Svakako da je jubilarni 45. Salon umetnosti u fokusu izložbenih aktivnosti i da je jedan od ključnih programskih ostvarenja Galerije savremene umetnosti Pančevo. Kontinuiranim trajanjem, kretanjima i postavkama kroz različite koncepcije, Salon je proteklih decenija doprinosio praćenju, razvoju i valorizovanju likovne scene, istovremeno promovišući stvaralaštvo i delovanje generacija umetnika u likovnim i vizuelnim medijima. Predstavljanjem prevashodno pančevačke umetničke produkcije, ova manifestacija je vrednovala različite umetničke prakse koje su težile ka artikulaciji savremenih tokova ali i ka tradicionalnim izražajnim formama. Na taj način Salon je stvarao svoje identitetske slojeve koji su označili i odredili senzibilitet umetnika i estetske vrednosti umetničkog života.
Rezultat ovogodišnjeg konkursa za Salon ishodio je značajnim odzivom umetnika, tako da će na izložbi učestvovati 36 autora, sa delima gotovo iz svih disciplina likovnih umetnosti (crtež, akvarel, slika, mozaik, digitalna grafika i fotografija, skulptura, keramika – kompozicije u prostoru).
Pojava umetnika u značajnom broju, u preseku od različitih poetskih pristupa do generacijskih raspona, pruža kvalitativan uvid u ovogodišnje stvaralačke potencijale. Značajno je učešće sasvim mladih autora, koji se po prvi put pojavljuju i na početku su afirmacije, do onih čija dela renomirano svedoče o trajanju u umetnosti. Dela su raznolika u hromatskom i dinamičkom naboju, datom kroz klasične vrednosti slike, ili su to njene apstraktne varijacije u iskazu. One se kreću do intimističkih senzacija, strukturalnih intervencije u raznim materijalima i tehnikama. Jedan broj umetnika ostaje dosledan svom kontinuitetu, karakteru poetskih, motivskih ili plastičkih koncepcija, bilo da su primenjene u tradicionalnom pikturalnom doživljaju motiva (predeo, figuracija) ili pak kao apstraktna, asocijativna dela. Na izložbi će biti prisutna dela digitalnih medija koja streme ka novim estetskim senzacijama u postepenom osvajanju izlagačke scene. Mlađi autori, oslobođeni i nezavisni od većine ideoloških, umetničkih i medijskih principa doprinose aktuelnim vrednostima trenutka….

Beograd, 30. septembar 2015. Milana Veinović, istoričar umetnosti

Na 45. Salonu umetnosti svoje radove predstaviće:

Mirjana Barbul, Milan Bulatović, Biljana Dolić, Milica Krstić, Milun Šiljković, Dejan Ratković, Dušan Marino, Gorski Kabadaja, Miroslav Savkov, Milovan Panić, Nada Onjin-Žužić, Milica Grbić , Jonel Popović, Ivana Štopulj, Igor Andrić, Jelena Badnjevac Ristić, Tomislav Stošić, Dragoslav Husar, Zoran Boldorac, Jelena Miletić, Ivan Veličković, Čedomir Kesić, Dušan Knežević, Snežana Manasić, Emil Sfera, Nebojša Jocić, Pal Dečov, Scöberle Sándor, Jelena Lalić, Snežana Jovčić Olđa, Mihajlo Gerun, Vasilije Dolovački, Nikola Dragaš, Željko Komosar, Svetlana Karović Deranić i Zoran Deranić.