Изложба “Ташнице”
Панчево, 19.02.2016. – У уторак 23. фебруара у 19 часова свечано ће бити отворена гостујућа изложба “Ташнице” Музеја примењене уметности. Реч је о поставаци на којој ће публика моћи да погледа 33 ташне из XIX и са почетка XX века које се чувају у збиркама Одсека за текстил и костим и Одсека за метал и накит Музеја примењене уметности у Београду. Аутор изложба је Драгиња Маскарели, виши кустос.
Еманципација жена крајем XIX и почетком XX века утицала је у великој мери на развој ташне какву носимо и познајемо данас. Значајније учешће жена у пословном свету и њихова повећана мобилност довели су до настанка ташни већих димензија и различитих типова, од пословних и путних, до ручних ташни за дан и елегантних ташница за вече.
Важан део историје ташне чини и њен садржај, који се временом мењао. У ташнама су се до данас задржали новац, шминка и марамице, док је прибор за ручни рад нестао, јер су жене одавно престале да везу у друштву. Временом су у ташне стизали нови предмети: папирним и металним новчаницама придружиле су се кредитне картице, асортиман шминке се временом повећавао, а платнене марамице, ручно украшене везом, замењене су паковањима папирних. Некадашње место прибора за ручни рад заузели су различити електронски уређаји попут мобилних телефона и таблета, док су цигарете, које су ушле у женске ташне 1920-их година као израз женске борбе за слободу и једнакост, поново избачене из њих током последњих деценија, у складу са актуелним трендовима здравог живота .
Изложба “Ташнице” представиће различите типове и намене: ташнице за ситан новац, ташне са прибором за ручни рад, ручне и вечерње ташне и ташнице за позоришни двоглед.
Изложени предмети прате развој ташне у Србији, пружајући увид у различите материјале и технике израде, као што су метална мрежа, перлице, кожа, хеклање или вез косим бодом (петит поинт).
Изложба ће бити отворена до 26. марта, а улаз је слободан.