Програм Уједињених нација за развој, у сарадњи са Светском здравственом организацијом, расписује :

Јавни позив за иновативна решења или репликацију постојећих решења која се примењују у другим деловима света, како би заштитили пружаоце услуга и неговатеље од корона вируса, отклонили последице инфекције и смањили ризик од преноса вируса.

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији зато позива правна лица да предложе нове начине производње или набавке иновативних производа, технолошких решења и нових ланаца вредности за производњу или набавку:

1. Личне заштитне опреме – ЛЗО (маске, рукавице, визири и сл.) за подршку пружаоцима услуга и најугроженијим заједницама и неговатељима;

2. Медицинске опреме као што су респиратори/ вентилатори;
3. Комплета за тестирање на корона вирус;

4. Опреме и унапређење процеса за управљање опасним инфективним медицинским отпадом.

Циљ овог изазова је не само да подстакне производњу у приватном сектору, већ и да стимулише иновацију и предузетништво у време кризе.
Финалистима, односно одабраним пројектима за које се сматра да су спремни за примену биће пружена могућност суфинансирања трошкова имплементације. Поред тога УНДП, у сарадњи са СЗО, омогућиће дијалог са надлежним националним службама око добијања потребних дозвола и промовисаће изабрана решења као примере добре праксе.

Предстојећи рокови су:

Први рок: 10. април 2020.
Други рок: 24. април 2020.

На позив могу да се пријаве:
– јавна предузећа,
– привредни субјекти (привредна друштва, предузетници),
– научно-истраживачке установе,

– у изузетним случајевима компетентне или релевантне организације цивилног друштва.

Позив, смернице Светске здравствене организације (СЗО) о спецификацији пакета против ЦОВИД-19 УНДП, формат за Изјаву о суфинансирању можете погледати на линку:https://www.rs.undp.org/content/serbia/sr/home/presscenter/articles/2020/covid-19-challenge-launched–calling-for-innovation-in-a-time-of.html?fbclid=IwAR0Hv1sc9SsXs0Tcclww1TA8OqETG_hbyeXqqv6zO9gp7zNuKBTHd2Zxfqc