У среду, 31. маја, завршен је још један циклус акције ”Сакупи и уштеди, видећеш да вреди” коју су пре три године покренули Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева и ЈКП Хигијена уз подршку ЈКП Зеленило.

ПАНЧЕВО – Акција прикупљања амбалажног отпада “Сакупи и уштеди, видећеш да вреди” започета је пре три године на иницијативу Секретаријата за заштиту животне средине ГУ Панчево и ЈKП Хигијене.

У овогодишњем циклусу акције примењен је другачији такмичарски критеријум. Наиме, награда се не додељује школи која сакупи највеће количине отпада, јер се на тај начин доводе у неравноправан однос школе које имају свега четрдесетак ђака, са школама које имају и више од хиљаду ученика. Oд ове школске године, укупно сакупљен амбалажни отпад (изражено у килограмима) дели се на број ђака одређене школе.

Друга новина акције ”Сакупи и уштеди, видећеш да вреди” је – врста награде. Победничка школа ће од Градске управе добити износ у вредности досадашње награде (једнодневнa екскурзијa). O томе како ће бити утрошен новац добијен на основу најбољих резултата у прикупљању амбалажног отпада – одлучиће ђачки парламент, а у сарадњи са директором школе и у сагласности са Секретаријатом за заштиту животне средине који ће по утрошку средставa добити извештај.

Овогодишњи победници су поново ученици ОШ ”Жарко Зрењанин” из Качарева које је у прикупљању амбалажног отпада организовала координаторка и учитељица Бранка Давидовић. Учитељица Бранка је, иначе, пре две године награђена наградом Града Панчева за изузетна залагања у раду са школском децом на пољу очувања животне средине. Према евиденцији ЈКП Хигијене, школа која има укупно 516 ученика и 64 деце у предшколском боравку, сакупила је 12.568 килограма рециклабилног отпада (папира, стакла, пет амбалаже…), што износи 21.66 килограм по сваком детету из ове школе.

Другопласирани су вредни ђаци ОШ ”Моша Пијаде” из Иванова. Школа са свега 63 ученика, сакупила је 1.127 килограма (17,88 килограма по једном ђаку). И треће место су заузели основци старчевачке школе ”Вук Стефановић Караџић”, њих 550, који су сакупили 700 килограма отпада (1,27 килограм по ученику).

Панчево је и даље једина самоуправа у земљи која организовано спроводи акцију прикупљања амбалажног отпада по свим основним и средњим школама у граду и насељеним местима, пре свега захваљујући Секретаријату за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, ЈКП Хигијени, ЈКП Зеленилу и координаторима и ђацима из школа.

У складу са својим друштвено-одговорним пословањем, акцији се као подршка ове године придружила и Српска фабрика за рециклажу стакла из Грејача код Алексинца која је са по четири квалитетне лопте наградила основне школе из Качарева и Иванова, као и ОШ “Исидора Секулић” из Панчева, јер су били најуспешнији у прикупљању стаклене амбалаже.

Бенефити ове акције су вишеструки: селекција амбалажног отпада, развијање корисних еколошких навика код ученичке популације, као и штедња природних ресурса захваљујући рециклажи.