Организовањем активности токoм предстојеће недеље, од 16. до 22. септембра, учесници овогодишње Европске недеље мобилности ће имати у виду главну тему: “Паметна и одржива мобилност – инвестиција за Европу”, са позивом на акцију “Паметна мобилност – јака економија”. Овога пута, Панчево ће учествовати као Златни учесник, с обзиром да су испуњени услови за кандидатуру за награду: Европски град мобилности.

Међу две хиљаде европских и ваневропских градова који ће ове године обележити Европску недељу мобилности (ЕНМ) која се традиционално одржава од 16. до 22. септембра – је и Панчево, овога пута у статусу Златног учесника, јер учествује у освајању Награде Европска недеља мобилности. Уз подршку Катарине Бањаи, чланицe Градског већа задуженe за заштиту животне средине, Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева је у сарадњи са градским Секретаријатом за јавне службе и социјална питања, са Туристичком организацијом Панчева, Домом Омладине Панчево и Агенцијом за саобраћај, осмислио активности којима град испуњава најважније услове за кандидатуру за освајање ове европске награде.

Све предвиђене активности су конципиране у складу са овогодишњом главном темом, а то је: “Паметна и одржива мобилност – инвестиција за Европу”, са позивом на акцију “Паметна мобилност – јака економија”.

Организатори очекују подршку панчевачких школа, као и осталих суграђана и суграђанки и њихово укључивање у предвиђене активности, како би Панчево оставило утисак еколошки ребрендираног и унапређеног, модерног и мобилног европског града.

16. септембар – петак
Панчево је у Европи

12:00 часова, Мала сала Градске управе Града Панчева, предавање Дејана Радивојева, мастеранта Факултета техничких наука на тему: Алтернативни видови превоза – већа безбедност у саобраћају.

17. септембар – субота
Сиђи до реке

Целодневне активности дуж Кеја: шетња, ролери, скејт, бицикли, афирмација веслања, шетња Кејом уз реку Тамиш, промоција здравог начина живота, али и речног саобраћаја, као и пешачких стаза на другој обали Тамиша, у Градској шуми; активностима ће се придружити Спортико Клуб Панчево, Веслачки клуб Тамиш и Клуб екстремних спортова ”Авантура 4х4”.

10:00 – 12:00, Фитнес клуб “СМС“ Панчево, отворени тренинг клуба са коришћењем шеталишта кеја, за трчање и ходање и теретана “кока-коле“ , на отвореном (код ветрењаче).

10:30 – 12:30, «Спортико клуб» Панчевo, приказ тренинга свих категорија клуба,
место поласка – Сплав клуба (код спуштања чамаца, испод зграде “Тамиш капије“).

11:00 – 13:00, Веслачки клуб “Тамиш“ Панчево, приказ обуке веслача у чамцу “Галија“, место поласка понтон на другој страни Тамиша, испред Веслачког клуба.

11:00 – 13:00, Клуб екстремних спортова “Авантура 4х4“ Панчево, приказ вожње рекреативним кануом, место поласка понтон на другој страни Тамиша, испред веслачког клуба.

18. септембар – недеља
Улица има више лица Бр. 1

Једна од главних панчевачких улица, Улица Жарка Зрењанина, биће затворена за саобраћај од 10:00 до 13:00 сати у делу од Улице др Жарка Фогараша до Улице др Светислава Касапиновића. На том простору демонстрираће се рекреативне активности поут фитнеса, јоге, балета… а учествују: Фитнес центар ”Флекс”, Фитнес клуб ”СМС” и Триатлон клуб ”Тамиш”.

10:00 -13:00, “Fitness budo klub Flex“ Панчево, отворени тренинг Kлуба, место: тротоар испред просторија клуба, Жарка Зрењанина бр.17, коришћење тренажера клуба (бициклергометра…).

10.00-13.00, Триатлон клуб “Тамиш“ Панчево, промоциjа триатлон спорта и клуба.

10:30 – 13:00, Бициклистички клуб “Екватор“ Панчево, промоциjа Kлуба и књига Душана Милојкова, светског путника на бициклу.

11:00 – 12:30, Фитнес клуб “СМС“ Панчево, полигон за децу и омладину (бицикли, ролери), штафетне игрице уз вођство инструктора клуба, место: коришћење коловоза у затвореној зони.

19. септембар – понедељак
Панчево, то је када се вратиш

Прес конференција у Туристичкој организацији Панчева, у 11:00 сати, у просторијама ТОП-а у Улици Војводе Петра Бојовића, бр. 2.
Промоција Туристичке мапе уз представљање потенцијала реке Тамиш, Потамишја, а у склопу тога и Градске шуме на којој већ постоје и пешачке стазе, што – набавком катамарана – добија на значају и отвара нове могућности искоришћености и атрактивнију туристичку пондуду.

20. септембар – уторак
Бициклофон – за паметно пуњење

12.00 часова – промоција бициклофона – тренажних бицикала са пуњачем за мобилне телефоне; три бициклофона ће бити постављенa на три прометне локације у граду: у холу главнe Аутобускe станицe, у холу Градске управе и у холу Центра за културу. Конструкцију су урадили професори и ученици средње Машинске школе у Панчеву, а наш град ће бити први у Србији који на овај начин афирмише бициклизам, штеди енергију и излази у сусрет својим суграђанима постављајучи пуњаче на јавна места.

21. септембар – среда
Паметна будућност Панчева

12.00 часова – промоција ”Спартакуса” и ветрогенераторског стуба, а у контексту афирмације правих вредности и едукације ученичке популације, а у циљу стицања корисних еколошких навика. “Спартакус” је направа коју су конструисали професори и ученици средње Машинске школе у Панчеву, направа која се састоји из више рекреативних сегмената за вожњу бицикла, брзо ходање… а ангажовањем људске снаге, ”Спартакус” ствара електричну енергију. За ову прилику, биће избетониран терен у дворишту школе, тако да ће ”Спартакус” бити доступан и суграђанима.

22. септембар – четвртак (Meђународни дан без аутомобила)
Улица има више лица Бр. 2

Поводом Међународног дана аутомобила, за моторна возила ће бити затворена Улицa Кеј Радоја Дакића, од 16:00 до 19:00 сати у делу од Улице др Жарка Фогараша до Улице др Светислава Касапиновића. У промотивним и рекреативним вожњама бициклом које треба да афирмишу алтернативне видове превоза учествоваће: ”Влада Педала”, Бициклистички клуб ”Екватор”, као и ученици основних школа.

17:00 – 19:00, Фитнес клуб “СМС“ Панчево, полигон за децу и омладину (бицикли, ролери), штафетне игрице уз вођство инструктора клуба, место: коришћење коловоза у затвореној зони.

17:00 – 19.00, Триатлон клуб “Тамиш“ Панчево, промоциjа триатлон спорта и клуба.

17:30 – 19:00, Бициклистички клуб “Екватор“ Панчево, промоциjа клуба и књига Душана Милојкова – светског путника на бициклу.

Ученици ОШ “Јован Јовановић Змај“ и “Бранко Радичевић“ у пратњи учитеља и професора узеће учешће у догађањима. Организацију и реализацију 17, 18. И 22. Септембра, активности Улица има више лица (два пута) и једном Сиђи до реке, захваљујемо Агенцији за саобраћај и Секретаријату за јавне службе и социјална питања Градске управе Панчево.

Поред ових активности, Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева наредни број ”Екопедије”, дечјег часописа који је намењен очувању животне средине, посветиће Европској недељи мобилности и едукацији школеске деце, посебно када је реч о алтернативним видовима превоза и смањења емисије издувних гасова. Што се тиче трајних мера које спроводи наш град, едукација деце је једна од најважнијих и одвија се у континуитету.

 

evropska nedelja mobilnosti

Поводом обележавања Европске недеље мобилности, организовано је низ догађаја и предузете су трајне и привремене мере које ће Панчево представити као еколошки ребрендиран, модеран и мобилан град. Циљ Европске недеље мобилности је афирмација алтернативних видова превоза, односно смањење емисије отровних гасова услед све фреквентнијег аутомобилског саобраћаја.

Једна од трајних мера у циљу поспешивања алтернативних видова саобраћаја је и реализација набавке катамарана за речни саобраћај, а захваљујујући Пројекту партиципативног буџетирања. Активација речног саобраћаја ће афирмисати потенцијале реке Тамиш, Потамишја, а у склопу тога и Градске шуме у којој већ постоји пешачка стаза.